Šta je malware i kako ga možemo sprečiti?

Malware je skraćenica od  “malicious software.” Ovo je softver koji je posebno dizajniran za pristup računaru ili da ga  ošteti, obično bez znanja vlasnika. Postoje razne vrste zlonamernog softvera (malware), uključujući špijunski softver, ransomware, viruse, crve, trojanske konje, adware ili bilo koju vrstu zlonamjernog koda koji se uvlači u računar.

Uopšte se softver smatra zlonamernim softverom koji se temelji na nameri kreatora, a ne na stvarnim karakteristikama. Stvaranje zlonamernog softvera raste zbog novca koji se može zaraditi organizovanim internet kriminalom. Izvorno je zlonamerni softver stvoren za eksperimente i podvale, ali na kraju je korišten za vandalizam i uništavanje ciljanih uredjaja. Danas se velik deo zlonamernog softvera stvara radi zarade od prisilnog oglašavanja (adware), krađe osetljivih podataka (špijunskog softvera), širenja neželjene e-pošte ili dečje pornografije (zombi računara) ili iznuđivanja novca - otkup (ransomware).

Razni činioci mogu računare ili mobilne telefone učiniti ranjivijima na napade malware-a, uključujući nedostatke u dizajnu operativnog sistema (OS), sve računare u mreži koja rade na istom OS-u, dajući korisnicima previše dozvola ili samo zato što računar radi na određenom operativnom sistemu, kao što je Windows, na primer.
Najbolja zaštita od zlonamernog softvera - bilo da je to ransomware, botovi, ili drugi zlonamerni softver - i dalje je uobičajeni preventivni savet: budite oprezni kod otvaranja dokumenata e-pošte, budite oprezni prilikom surfoanja držeći se dalje od sumnjivih web stranica i instalirajte i održavajte ažurirani, kvalitetan antivirusni program.

Article Sources

1.Norton.com 

"What is malware and how can we prevent it? https://us.norton.com/internetsecurity-malware.html". Accessed  Maj 18, 2021.